Annapurna-kör gyalogtúra

Vándorok az Annapurna-körön

Annapurna-kör gyalogtúra

Jövő tavasszal lesz 5 éve, hogy először voltunk a nepáli Annapurna-körön, azóta három másik csapattal is jártunk már ott. 2020. áprilisára ismét szerveztünk egy túrát erre a csodás magashegyi trekkingre.

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Az Annapurna-kört már jó ideje a világ egyik legnagyszerűbb túrájaként tartják számon. Erre bizonyítékul szolgál az évi több tízezer odalátogató túrázó, a világ minden tájáról. Hogy miért szeretik annyian ezt a túrát? A táj félelmetes szépsége és a páratlan diverzitás mindenképpen szerepet játszik benne. 800 méterről indulsz, itt még szubtrópusi az éghajlat. Rizsföldek mellett sétálsz, majd ahogy mész feljebb és feljebb, úgy haladsz végig az éghajlati öveken a függőleges övezetesség miatt.
Először jön a színpompás madarakkal és pillangókkal teli szubtrópusi erdő ahol néha hosszú farkú langurokba is belefuthatunk. Utána jön a fenséges rhododendron majd fokozatosan érkeznek meg az egyre lélegzetelállítóbb tájban a fenyők. Ekkor már feltűnnek az Annapurna hétezresei a völgyek felett és megjelennek a jak- és öszvér-karavánok. 800-ról indulva az 5416 méteres Thorung La hágóig mászol, hogy bepillantást nyerj a magashegyi túrázás csodálatos világába és, hogy megismerkedj a tibeti és nepáli kultúrával az odavezető úton. Ahogy átjutsz a hágón, megkezded az ereszkedést a Transz-Himalája ezen fantasztikus vidékén, ahol köröző keselyűk kísérik utad. Az ereszkedés nehéz, hiszen 1600 métert megyünk a kacskaringós utakon le a völgy irányába. Érkezés Muktinath híres városába a késő délutáni órákban, ahova százával érkeznek a hindu és buddhista zarándokok a világ minden részéről. Innen Kagbeni-be, a Felső-Musztáng régió legdélibb, még külön engedély nélkül látogatható tibeti falvába megyünk, egy csodás magashegyi sivatagon keresztül. Innen még Jomsom-on keresztül eljutunk Marpja gyümölcsöskertjéig, majd a világ legmélyebb folyóvölgyében döcögünk le Pokharáig.

Természetesen nem maradhat ki a programból, hogy kicsit megismerkedjünk Kathmanduval, valamint hogy a túra végén kipihenjük magunkat Pokhara kellemes tóparti városában.

Menetrend:

1. Érkezés Kathmanduba, ismerkedés a hangulattal a Thamel városrészben, a Swayambunath templom együttes megtekintése.
2. Kora reggel buszra szállunk és elindulunk az Annapurna-kör kezdőpontjába, Besi Sahar-ba. Itt elintézzük az engedélyeket, megebédelünk és elsétálunk (de döcögős busszal is mehetünk) Ngadi faluig. (2 óra gyaloglás)
3. -7. nap. Összesen öt napra lesz szükségünk, hogy a közel 1000 méteren fekvő Ngadi-ból elérkezzünk Manangba, 3500 méter magasra. Napi 4-7 órát gyalogolunk majd, mindennap más éghajlati övet érintve.
8. nap egész napos akklimatizációs pihenőnap Manangban. Csodás kilátópontok, gleccsertó, sztúpák és esti mozizás vár ránk.
9. Csomagok nélkül akklimatizációs túrát teszünk a 4600 méteren fekvő Ice Lake-hez, ami a túránk egyik legnehezebb és legszebb mászása lesz.
10. Elhagyva Manang-ot, a 4000 méteren fekvő Yak Kharha-ba sétálunk. (4-5 óra galoglás)
11. Rövid nap lesz, mindössze 2-3 óra alatt jutunk el Thorung Phedi-be, a hágó előtti utolsó szállásra, 4450 méter magasságra.
12. A hágó mászás napja. Hajnalban indulunk, hogy 10 óra tájékán felérjünk a Thorung La 5416 méteres pontjára, a trekking legmagasabb pontjára. Innen 1600 métert ereszkedve jutunk le a késő délutáni órákra Muktinath-ba.
13. Délelőtt megnézzük még a muktinathi templomot, majd letúrázunk az ősi tibeti faluba, Kagbenibe, a Felső-Musztáng régió határvárosába.
14. Délelőtt megnézzük Kagbeni 600 éves kolostorát, majd Jomsomon át, Marpha almáskertjébe megyünk. Délután nagyot sétálunk a környéken.
15. Korán kelünk és megkezdjük a 10-12 órás utunkat le a Kali Gandaki folyó völgyében, egészen Pokharáig.
16. Pihenőnap Pokharában. A várossal szemben lévő hegytetőt található Világbéke sztúpa megtekintése, csónakázás a tavon.
17. Pihenőnap Pokharában, illetve pótnap, ha esetleg megcsúsznánk valahol a túrán.
18. Reggel buszra szállunk és visszaindulunk Kathmanduba, ahol még beszerezzük a hiányzó ajándékokat, fűszereket.
19. A hazautazás napja. Idő esetén még megnézhetjük a Bouddanath sztúpát vagy a Durbar teret.

Időpont: 2020. április 1.-19. (19 nap/18 éj)
Részvételi díj – 890€/Fő

Jelentkezési határidő: 2019. december 31.

Túravezető: Vikke Leporisz https://vandorlass.eu/rolunk/csapat/leporisz-viktor/

Nehézségi fok: II+B+ – Nehézségi fokozatok: https://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/

A Házirendet mindenképpen olvasd el:
https://vandorlass.eu/hazirend/?fbclid=IwAR1akPAQ11sR6omEzUh333GmghewkIxNk54-9ARMmqvzQa27HDOPqA54Mbk

Jelentkezni a vandorlass@vandorlass.eu email címen lehet.

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi…

 • Az összes szállást vendégházakban és a városokban kisebb hotelekben,
 • az útiköltséget,
 • a túraengedélyt és parkbelépőt,
 • a reptéri transzfert a városba,
 • a túravezetést, illetve a szervezést.
 • A repülőjegyet Kathmandu-ba,
 • a vízumot, (30 napra 50USD)
 • az étkezéseket

Annapurna-kör gyalogtúra

Nehézségi fok: II+B+

Desztináció:     Nepál

Érkezés:          2020. április 1.
Távozás:          2020. április 19.
Tartózkodás:    19 nap/18 éj

Utazás:             repülővel, 
Ellátás:             –
Vezető:            Vikke Leporisz

Részvételi díj:  890€/Fő

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.