Túra nehézségi fokozatok

Nehézségi fokozatok

Technikai besorolás:

I – egyszerű túra könnyű, nem meredek ösvényeken (bárki számára teljesíthető)

II – egyszerű, könnyen teljesíthető túra, néha előfordulhat, hogy a továbbhaladás érdekében a kapaszkodásnál használjuk a kezeinket is.

III – magashegyi, sziklás környezet, ahol hosszabb-rövidebb szakaszokon használjuk a kezünket is a kapaszkodásnál, vagy könnyebb gleccsertúra. Aktív túrázóknak ajánljuk.

IV – magashegyi-, és gleccsertúrák, amelyeken UIAA III nehézségi fokozatú részek is előfordulnak. Sziklamászó tapasztalat előny. Tapasztalt magashegyi túrázóknak ajánljuk.

V – túra kimondottan kitett magashegyi környezetben, gleccseren. UIAA III, IV, V-ös nehézségi fokozatú részek tarkítják az utat. Sziklamászói tapasztalat feltétel.

Erőnléti besorolás:

A – fizikailag könnyű, bárki számára teljesíthető egész napos séta.

B – fizikailag közepesen megerőltető túra. Rendszeresen mozgó vándoroknak ajánljuk.

C – fizikailag nehéz túra. Rendszeresen sportoló (hetente néhány alkalommal) túrázóknak ajánljuk.

D – fizikailag nagyon nehéz túra. Kitűnő kondícióval rendelkező túrázóknak ajánljuk.

E – extrém fizikai igénybevételt jelentő VÁNDORLÁSS. Speciális felkészülést igényel. Előzetes konzultáció a túravezetővel feltétel.

Néhány VÁNDORLÁSSunkat a fent ismertetett kategóriákon belül is pontosítottuk, pl. II+B+. Kérünk mindenkit, hogy a besorolások áttekintésével próbálja felmérni a lehetőségeit, és a saját érdekében ne becsülje túl a képességeit. Felhívjuk mindenki figyelmét arra a tényre, hogy a hegyekben az időjárás nagyon gyorsan változik, és VÁNDORLÁSSaink nehézségi fokozatai, a meghirdetett besorolástól akár több fokkal is eltérhetnek a megváltozott körülmények miatt.