Nomád VándorLáss a Szaharában – 2020. tavasz

Tevék a Szahara sivatagában

Nomád VándorLáss a Szaharában – 2020. tavasz

Újabb szaharai VÁNDOR LÁSS a sivatagban! 🙂
2020. március 31-április 7. családok, baráti társaságok (6-12 fő)jelentkezhetnek egyéb időpontban is.
Sokadik marokkói utunkra indulunk.

Hihetetlen mesevilágba csöppenünk, nagy valószínűséggel életed egyik meghatározó élményében lehet részed velünk!

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Marrakesh sikátorai, lüktetése, illatai és zseniális gyümölcslevei után azonnal elindulunk a sivatag felé, hogy nagyjából nyolc órányi hamisítatlan zötykölődés után egy csodálatos pálmaligetben hajtsuk álomra a fejünket. Persze alvás előtt az utazástól elcsigázott vándorokat egy finom marokkói vacsorával, teával fogadják. A csodák pedig csak ezután kezdődnek.

Akinek sok gond nyomja a vállát, egyenesen megváltó lehet ez a pár napos sivatagi gyaloglás… Itt már nincsenek utak, Földünk legnagyobb sivataga vár ránk.

6-12 fős, bevállalós csoportoknak ajánljuk. Nomádok nyomában a Föld legnagyobb sivatagában. A milliócsillagos éjszakákról a semmi közepén meddő vállalkozás lenne érdemben mesélni. KALANDRA FEL! Tajine, berber pizza, kuszkusz, datolya, saláták és tea minden mennyiségben. Kóstolj bele a legendás sivatagi karavánok mindennapjainak mágiájába.

PROGRAM:
1. napon délután Marrakeshbe érkezünk a Bécsből/Budapestről induló repülőnkkel. Elfoglaljuk szállásunkat, majd belevetjük magunkat a város forgatagába. Sétálunk a leírhatatlan hangulatú, ezerszínű Jemaa el-Fnaa téren, egymással ismerkedünk, helyi érdekességeket kóstolgatunk, lazulunk… felvesszük a berber-arab életérzést.
2. napon reggel elindulunk a sivataghoz, egy poros, határ menti település pálmaligetében lesz a szállásunk. Egész napos utazásunk érdekes látnivalókkal lesz tűzdelve, mint argán olaj kóstolás (Atlasz hegység hófödte csúcsai között autózva), Ait Ben Haddou (középkori, mesés kasbah-város, ahol rengeteg hollywoodi szuperprodukció jeleneteit forgatták), Zagora… ezek közül válogatunk, aztán a visszaúton nézzük meg, ami odafelé kimaradt.
3. napon elindulunk négynapos vándorútunkra a Szaharába. Tevéinken a néhány napra szükséges felszerelésünk, sátrak, amiben az éjszakákat töltjük, ételeinket a helyszínen készítjük el autentikus nomád módon, így bepillantást nyerve a sivatagi karavánok életébe.
4-5. napon a sivatagban vándorolunk (gyalogszerrel, egy-egy alkalommal tevegelünk is). Kiszáradt tómedreken kelünk át homokdűnéket, kősivatagokat (ahol fosszíliákat gyűjthetünk eltűnt korok lenyomataival), oázisokat, kutakat érintünk, míg elérkezünk az Erg Chegaga monumentális (300m magas) homokdűnéihez. Lesz alkalmunk naplementéket, napfelkeltéket csodálni a végtelen homokdűnékre kapaszkodva. Éjszaka gyönyörködhettünk a hullócsillagok ívében. Ami miatt nekem a sivatag nagyon fontos pont volt az életemben, az az éjszakai égbolt! Csodálatos látvány.
Ez a néhány sivatagi vándorlással eltöltött nap nagy eséllyel válik életünk meghatározó élményévé. A térerő és a virtuális világ zaklatásainak hiánya nagy eséllyel segít néhány dolgot, fontossági sorrendet helyre billenteni az életünkben. Nem gyalogolunk majd túl sokat, de a folyamatos helyváltoztatás, a terep és vezetőink útitársaink történetei utolérhetetlen bájt kölcsönöznek ennek a nomádolásnak. Sok minden megtudunk majd a nomádok életéről, sivataghoz való ragaszkodásuk miértjéről is. Ahogy tán a víz, az ivóvíz kifejezhetetlen értékével is jobban tisztába jövünk, és tán az elégedettséghez vagy a boldogsághoz vezető út is „a lábunk alá nő”.
6. napon terepjárókkal térünk vissza kedves pálmaligetünkbe. Sétálunk a környéken, tipikus vidéki arab-fürdőben fürödhetünk, majd búcsúvacsora.
7. nap utazás vissza Marrakeshbe. Utunk során érintjük Quarzazate városát, a Tichka hágón (2260m) átkelve gyönyörködhetünk a Magas Atlasz hófedte csúcsaiban. Esti rácsodálkozás a medina csodáira, vásárlás, esetleg egy autentikus vacsora utoljára a Djemaa El-Fna-n, Marrakesh híres, fantasztikus terén.
8. nap délutánig van időnk Marrakech városában sétálgatni, vásárolni, kinek mire van igénye.
Az egész utazás alatt helyi, tipikus ételeket fogyasztunk. A kihagyhatatlan kuszkusz, tagine vagy éppen Izmael feledhetetlen berber pizzája (lepény hagymával, zöldségekkel, tevevajjal, stb.), berber omlett, saláták, levesek, kenyerek- pl. a sivatagban, a homokban sütve -, egészen biztosan számotokra is nagy élmény jelentenek majd.

Időpont: 2012. március 31-április 7.
Részvételi díj: 750 euró/Fő

 • minden szállás,
 • teljes ellátás a sivatagba érkezéstől(reggeli, ebéd vacsora – a marrakeshi napokat kivéve),
 • utazás Marokkóban, vezető, szakács, tevék, + magyar nyelvű vezető és a szervezés.
 • repülőjegy, reptéri transzfer (8-10 euró/Fő/2 transzfer)
 • étkezések Marrakeshben+ az úton a sivatag felé,
 • italok, borravalók.

Nomád VándorLáss a Szaharában – 2020. tavasz

Nehézségi fok: IB+ – https://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/

Desztináció:     Marokkó + Szahara

Érkezés:           2020. március 31.
Távozás:          2020. április 7.
Tartózkodás:    8 nap 7 éjszaka

Utazás:             repülővel,
Ellátás:             –
Vezető:             Kovács “Kovi” Zoltán

Részvételi díj:  750 €

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.