Magas-Atlasz, eldugott hegyi falvak, Jebel Toubkal – VándorLáss 2024. november 11-18.

Magas-Atlasz, eldugott hegyi falvak, Jebel Toubkal

“Észak-Afrika legmagasabb hegye, Idraren Drare ahogy a helyiek mondják vagy Mountains of Mountains ahogy az ügynökségek hírdetik…a hegyek hegye.
Bár ez utóbbi talán kissé túlzó, főleg ha figyelembe vesszük hogy Afrikában ott van még a Kilimanjaro a maga 5895m-es magasságával ugye.” írta Tonya barátunk az egyik bejegyzésében, amelyet a Toubkalon átélt közös élményeink ihlettek.
A sivatag előtt főleg a hegyekbe szerveztünk VándorLássokat, és ami a hegyekben tapasztalható, látható, érezhető, az fontos.
Mondhatni lényeges.

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Marokkó hegyes területein a Hegy szelleme mellett az időben is teszünk egy ugrást, és testközelből láthatjuk a hegyi berberek életét. Nem a pörgésről, rohanásról, stresszről szólnak a mindennapjaik, hidd el nekem ?
Különleges túrát sikerült összeraknunk számotokra, ezúttal nem Imlilből indulunk a csúcsra, hanem…, de a lényeg, hogy egy egész hetes hegyi programot ajánlunk a figyelmetekbe. Azoknak ajánljuk ezt a programot is, akik a mennyiség és a sűrű, “mindent is kimaxolós” pörgés helyett, a méltósággal, ráérősen vándorló utakat részesíti előnyben. Nagy tapasztalatunk van ebben:
1. nap délután Marrakeshbe érkezünk a Bécsből/Budapestről/valahonnan induló repülőnkkel. Elfoglaljuk szállásunkat, majd belevetjük magunkat a város forgatagába. Sétálunk a leírhatatlan hangulatú, ezerszínű Jemaa el-Fnaa téren, egymással ismerkedünk, helyi érdekességeket kóstolgatunk, lazulunk… felvesszük a berber-arab életérzést.
2. nap Marrakeshből ráérősen utazunk egy bűbájos hegyi faluba. Nem először leszek a falu vendége, aki velem tart, az biztosan elvarázsolódik.
3. nap gyalogolva érjük el a következő szálláshelyünket. Hegyi, jelöletlen ösvényeken vándorolunk. Kicsit a régi idők zarándokai, vándorai stílusában. Helyi barátaim ragaszkodnak az öszvérhez (mármint a csomagjainknak), de ezt még megbeszéljük a jelentkezőkkel. Ha eddig nem sikerült, most biztosan beindul nálad is a LASSULÁS. Csak nyugodtan. Itt biztosan ráérsz mindenre (is).
4. nap ma már a Toubkal alá érkezünk, de még nem gyalogolunk fel a menedékházhoz, hiszen ott mindig rengetegen vannak. Éppen elég lesz 1 éjszakát töltenünk fenn. Az akklimatizációnkhoz tökéletesen megfelel ez a lassú haladás.
5. nap – a Refuge Du Toubkal menedékház a mai célunk, mégpedig 3200m-nél is magasabban. Az éjszakát közös szobákban töltjük, majd hajnalban indulunk
(innentől ez már a 6. nap)
a napfelkeltét csodálni a csúcsról. A csúcsról egészen legyalogolunk a korábbi szállásunkra, ahol élményekkel tele vacsorázunk, térünk nyugovóra.
7. nap Beutazunk Marrakeshbe, ahol az egész napunkat töltjük. Elmehetünk hammamba, borbélyhoz, nézelődhetünk, vásárolhatunk, ülhetünk a teraszokon… Rajtunk áll.
8. nap – a repülő indulásáig érzékeny búcsút veszünk úgy egymástól, mint Marokkótól, és tervezzük a következő időpontokat.
Időpont: 2024. november 11-18.
Részvételi díj: 980 euró/Fő
Amit tartalmaz: minden szállás, teljes ellátás a hegyre érkezéstől(reggeli, ebéd vacsora – a marrakeshi napokat kivéve), az összes utazás Marokkóban, berber vezető, öszvérek + magyar nyelvű vezető és a szervezés.
Amit NEM tartalmaz: repülőjegy, reptéri transzfer (8-12 euró/Fő/2 transzfer) étkezések Marrakeshben+ az úton az Atlasz felé, italok, borravalók, belépők.
Nehézségi fok: IIC – https://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/
Kultúrális sokk: közepesen erős
Túravezető: Kovács-Kovi-Zoltán
A HÁZIRENDÜNKET olvasd el! https://vandorlass.eu/hazirend/
Jelentkezési határidő: 2024. június 30. illetve amíg van hely, és/vagy repjegy.
Jelentkezz, érdeklődj itt: https://vandorlass.eu/jelentkezes-vandorlass-programra/
6-12 fős, bevállalós csoportoknak egyéb időpontban is vállalunk szervezést.
Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi…
 • minden szállás,
 • teljes ellátás a hegyre érkezéstől(reggeli, ebéd vacsora – a marrakeshi napokat kivéve),
 • az összes utazás Marokkóban,
 • berber vezető, öszvérek + magyar nyelvű vezető és a szervezés.

Magas-Atlasz, eldugott falvak, Jebel Toubkal

Nehézségi fok: IIC

Desztináció:     Marrakesh, Marokkó

Érkezés:             November 11.
Távozás:             November 18.
Tartózkodás:    8 nap 7 éjszaka

Utazás:                repülővel, egyéni szervezés
Ellátás:                teljes ellátás a hegyre érkezéstől(reggeli, ebéd vacsora – a marrakeshi napokat kivéve)
Vezető:                Kovács “Kovi” Zoltán

Részvételi díj:  980 €/fő

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.