VándorLáss – A legnyugatibb kelet országa – Marrakesh, Szahara, Draa-völgye – 2024. november 18-25.

VándorLáss – A legnyugatibb kelet országa – Marrakesh, Szahara, Draa-völgye

Olyan ízelítőt szeretnénk nyújtani ebből az ezerszínű országból, amely örök élményként vésődik be minden résztvevő emlékei közé. Természetesen a lassú utazás, a lassulás, mint VÁNDOR LÁSS védjegy mindenképpen tetten érhető a szervezésnél.

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Nem kell nagy csoporttól, kipipálós rohangálástól, sürgölődéstől tartani. Valljuk a kevesebb több.
A marrakeshi medina sikátoraiban újra és újra megmártózunk a helyi, nagyon erős hangulatokban, ízekben, hangkavalkádban, illatokban.
A vezetőnk sokadik alkalommal tér vissza, vele kicsit mindannyian hazaérünk.
Időpont:2024. november 18-25.
Részvételi díj: 970.- euró/Főtől
Nehézségi fok: IA+ – https://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/
Kultúrális sokk: közepesen erős
Túravezető: Kovács-Kovi-Zoltán
A HÁZIRENDÜNKET olvasd el! https://vandorlass.eu/hazirend/
Jelentkezési határidő: 2024. július 30. illetve amíg van hely, és/vagy repjegy.
Jelentkezz, érdeklődj itt: https://vandorlass.eu/jelentkezes-vandorlass-programra/
6-12 fős, bevállalós csoportoknak egyéb időpontban is vállalunk szervezést. Februárban nagyon jó áron vannak repjegyek.
Amit a részvételi díj tartalmaz: minden utazás Marokkóban, reggelik, 2.,3.,4. napon vacsora. 4. napon ebéd., összes szállás, szervezés, magyar vezető, terepjárók a sivatagban.
Amit a részvételi díj NEM tartalmaz – egyéb étkezések, italok, repjegy, borravaló, belépők.
Lássuk a várható programokat:
1.nap – a csapatot a vezető a marrakeshi reptéren várja, együtt utazunk be a fallal körülvett óvárosba, a medinába. Szállásunk egy hangulatos riadban lesz, ezúttal 2-4 ágyas szobákban, meleg vizes zuhannyal, reggelivel. Este bevetjük magunkat a marrakeshi forgatagba. A Jemaa el-Fna tér megér néhány látogatást. A friss gyümölcslevek, a mutatványosok, árusok, koldusok, csigafőzők, zenészek, kígyóbűvölők… Megérkeztünk. Afrika legnagyobb terén járunk 🙂
2. nap Reggeli után a Magas Atlasz felé vesszük az irányt. Felkészülhetünk némi szintkülönbségre, szerpentinekre, hegyi berber falvakra, nyájakra, kutyákra. Néhány pihenő és a 2260m magas Tichka hágó után egy csodálatos kasbahot látogatunk meg. Egyedülálló a maga nemében. Az egyetlen megmaradt kőből épült kasbah. A Telouet kasbah El Glaoui egyik kedvenc tartózkodási helye volt, akit az “Atlasz Uraként” is emlegetnek. Miután itt teleszedtük a szemünket csodával, az elménket pedig legendákkal, fokozzuk a hatást. A Telouet kasbah sajnos súlyos károkat szenvedett a szeptemberi földrengés idején, így csak távolról szemléljük meg. Az Ait Ben Haddou kasbahváros viszont az egyik legismertebb marokkói látványosság, amelyhez nyilván köze van jó néhány hollywoodi kasszasikernek is, amelyet ezen a helyszínen forgattak. Az éjszakát is itt töltjük a közelben.
3. nap kényelmesen megreggelizünk, a délelőtti fényekben is megtekintjük, körbejárjuk az Ait Ben Haddout, aztán indulunk a sivatag felé. A Draa folyó völgye a több millió datolyapálmával, Zagora város, aztán lassan a szállásunkra érünk. Itt házi kuszkusz lesz a vacsora, ez már a sivatag, az algériai határ közelében hajtjuk álomra a fejünket.
4. nap kedves szálláshelyünkön reggelizünk, majd terepjárókkal elhagyjuk az utakat és bevetjük magunkat a Szaharába. Útközben megállunk 1-2 kútnál, egy oázisnál, megpróbálunk foszíliákat találni, majd elérünk a térség legmagasabb, legimpozánsabb homokdűnéihez. Előre felépített sátortáborban leszünk elszállásolva. Napnyugtáig gyalogolhatunk a dűnéken, tevegelhetünk, hallgathatunk vagy éppen beszélgethetünk. Naplemente után pedig a tábortűz parazsát bámulva szürcsölhetjük a teánkat, várhatjuk a vacsoránkat. Az éjszakai égbolt lenyűgöző a sivatagban.
5. nap a napfelkelte áhítatos csodálása után megreggelizünk, majd útnak indulunk a sivatagon keresztül. Kiszáradt tó, délibáb, foszíliák, végtelen vár ránk.
A sivatagot elhagyva egész nap utazunk Marrakesh irányába. Este már a nyüzsgő Vörös Városban alszunk.
6. napon kényelmesen beleveszünk a marrakeshi forgatagba. Ma a Bahia palotát látogatjuk meg, + a zsidó negyedet sem hagyjuk ki (mellah). Akit érdekel meglátogathatja a zsinagógát, esetleg még az El Baadi palotát is.
A Koutubia mecset és a hozzá tartozó park is megér egy sétát. Marrakeshben tényleg rengeteg a látnivaló. Ben Youssef Madrasa, az iszlám tudományok csodás otthona szintén fantasztikus tapasztalatokat, képeket ígér. Majd a helyszínen kiválasztjuk melyik lesz a nyerő, illetve éppen melyik látogatható éppen.
Este a medina millió zaját, hangját, lüktetését figyeljük, érezzük, élvezzük. Ki-ki vérmérséklete szerint.
7. nap a Majorelle-kert számunkra valódi csoda, így lehetőség lesz meglátogatni úgy a kerteket, mint a berber múzeumot. Yves Saint Laurent és társa, Pierre Bergé beleszeretett ebbe a helybe, amikor 1966-ban, első marrákesi útjuk során felfedezték. A Majorelle-kert a nevét Jacques Majorelle művésznek köszönhetik, aki 1922-ben vásárolt egy pálmafákkal szegélyezett birtokot a marrákesi pálmaliget szélén, amikor Marokkónak ez a része francia protektorátus volt. 1931-ben a művész megbízta Paul Sinoir építészt, hogy építsen egy mór stílusú, art deco stílusú villát, amely körül dús kertet alakított ki. Az együttes 1937-ben nyerte el végleges formáját, amikor Majorelle egy kizárólag saját maga által kreált mélykék színnel, a Majorelle-kékkel festette le.
A délután füszerek, teák, apróságok, papucsok, argán olajak között kószálunk. Keleten vagyunk, a berberek országában, ahol “a sietség öl” , de legalábbis nem érdemes sietve alkudozni. Meg kell adni a módját, a vezetőnk immár sok árunak ismeri az árát, miért mennyit érdemes kifizetni. Ez viszont időigényes , de nagyon is élvezetes foglalatosság. A tér körüli teraszokról csodás kilátás nyílik, ahol megkóstolhatjuk mindazt az ételkölteményt, amire eddig esetleg nem volt módunk. majd aki úgy kívánja, egy nagyon helyi (vagy éppen nagyon turistás) hammamban dörzsöltetheti le a sivatag porát a bőréről (a bőrével együtt). Utolérhetetlen élmény 🙂
8. nap reggeli után búcsút intünk a varázsnak és nézegetjük a határidőnaplónkat, hogy mikor térünk vissza újra és újra…
Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi…

 

 

 • minden utazás Marokkóban,
 • reggelik, 2.,3.,4. napon vacsora. 4. napon ebéd.,
 • összes szállás,
 • szervezés,
 • magyar vezető,
 • terepjárók a sivatagban.
 

VándorLáss – A legnyugatibb kelet országa – Marrakesh, Szahara, Draa-völgye

Nehézségi fok: IA+

Desztináció:    Marokkó, Marrakesh

Érkezés:            November 18.
Távozás:            November 25.
Tartózkodás:   8 nap 7 éjszaka

Utazás:             repülővel, egyéni szervezés
Ellátás:             reggelik, 2.,3.,4. napon vacsora. 4. napon ebéd
Vezető:             Kovács “Kovi” Zoltán

Részvételi díj:  970 €/főtől

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.