VándorLáss – Marokkó, a legnyugatibb kelet országa

Élettel teli tér Marokkó városában

VándorLáss – Marokkó, a legnyugatibb kelet országa

Ezen a marokkói VÁNDOR LÁSS-on a városok, vízesések, erődök, paloták, történelmi helyszínek, és a marrakeshi medina mindennapjai kapják a főszerepet.

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Olyan ízelítőt szeretnénk nyújtani ebből az ezerszínű országból, amely örök élményként vésődik be minden résztvevő emlékei közé. Természetesen a lassú utazás, a lassulás, mint VÁNDOR LÁSS védjegy mindenképpen tetten érhető a szervezésnél. Nem kell nagy csoporttól tartani, maradunk a jól működő kiscsoportos útjainknál.
A marrakeshi medina sikátoraiban újra és újra megmártózunk a helyi, nagyon erős hangulatokban, ízekben, hangkavalkádban, illatokban.

A vezetőnk sokadik alkalommal tér vissza, mondhatni kicsit haza 🙂

Lássuk a napi programokat:

1.nap – a csapatot a vezető a marrakeshi reptéren várja, együtt utazunk be a fallal körülvett óvárosba, a medinába. Szállásunk egy hangulatos riadban lesz, ezúttal 2-3 ágyas szobákban, meleg vizes zuhannyal, reggelivel. Este bevetjük magunkat a marrakeshi forgatagba. A Jemaa el-Fna tér megér néhány látogatást. A friss gyümölcslevek, a mutatványosok, árusok, koldusok, csigafőzők, zenészek, kígyóbűvölők… Megérkeztünk. Afrika legnagyobb terén járunk 🙂

2.nap – Essasuira! Ma reggeli után azonnal az óceán felé vesszük az irányt. Útközben berber falukat látogatunk, argánfák között vezet az utunk. Az argán csakis Marokkóban és Jordániában nő, amely fa magját kipréselve nyerik a híres argánolajat. Kozmetikumok, szappanok, étkezési olaj és egész sor egyéb felhasználási módja van. Valószínűleg lesz módunk kecskéket látni az argánfák lombjai között. 830 ezer hektáron termesztenek argánfát az országban. Essasuira lakosai a gnawak, szudáni eredetű rabszolgák leszármazottai.
A város portugál múltjára a városfalak emlékeztetnek, a szűk utcácskák, a fehér falú, kék ablakú házak igazán meseszerű díszletet kölcsönöznek. Az óceánparton halat eszünk, pont úgy, ahogy a helyiek is szeretik. Kicsit ragadósan, kicsit szűken, füstös teraszon, de higyjétek el, megéri. Aki szeretné látni a halászokat, a kikötői piacot, oda is elsétálunk. Aki fél a madaraktól, az ezt a programpontot majd kihagyja…Az esti órákban érünk vissza Marrakeshbe.

3.nap – Egész nap a Vörös Városban időzünk. Beszívjuk a város mással összehasonlíthatatlan hangulatát, ráérősen tekergünk a souk labirintusaiban. Gyümölcsöt, édességet, fagylaltot kóstolgatunk. Hangosan alkudozunk és nem utolsó sorban meglátogatjuk a Kasbah-negyedet és a híres Tombeaux Saadiens-t a saadi uralkodók mauzóleumát. Aki más nevezetességet is meglátogatna, arra is lesz lehetőségünk. Személy szerint nagyon ajánljuk a Palais de Bahia-t. Este érdemes kicsit korábban nyugovóra térni, hiszen másnap hosszú útra indulunk 🙂

4.nap – Reggeli után a Magas Atlasz felé vesszük az irányt. Felkészülhetünk némi szintkülönbségre, szerpentinekre, hegyi berber falvakra, nyájakra, kutyákra. Néhány pihenő és a 2260m magas Tichka hágó után egy csodálatos Kasbahot látogatunk meg. Egyedülálló a maga nemében. Az Ait Ben Haddou kasbahváros az egyik legismertebb marokkói látványosság, amelyhez nyilván köze van jó néhány hollywoodi kasszasikernek is, amelyet ezen a helyszínen forgattak. Az éjszakát is itt töltjük a közelben.

5. nap – Reggeli után folytatjuk Ait Ben Haddou felfedezését, alkudozhatunk, vásárolhatunk, megnézhetjük a zsidó temetőt, aztán lassan , komótosan elindulunk Marrakesh irányába. Ezúttal egy kevésbé ismert falut látogatunk meg, ahol az egyetlen megmaradt kőből épült kasbahot is körbejárjuk. A Telouet kasbah El Glaoui egyik kedvenc tartózkodási helye volt, akit az “Atlasz Uraként” is emlegetnek. Miután itt teleszedtük a szemünket csodával, az elménket pedig legendákkal, fokozzuk a hatást. Persze meglátogatunk egy női argánolajat készítő női szövetkezetet, ahol megkóstolhatjuk az étkezési argánolajat is, de akár vásárolhatunk is. Az esti órákban érkezünk Marrakeshbe.

6. nap – szabadnap Marrakeshben, ahol lehetőségünk lesz néhány csodálatos helyszínt meglátogatni. Aki a Jardin Majorelle csodálatos színeit, növényeit, hangulatát szeretné körbejárni, azt az első napokban pontosítjuk, mert hosszadalmas a jegy beszerzése. Ezen a napon lesz lehetőségünk ruhákat, ékszereket, fűszert, bőrárut, papucsokat…akármit és bármit vásárolni. Keleten vagyunk, a berberek országában, ahol “a sietség öl” , de legalábbis nem érdemes sietve alkudozni. Meg kell adni a módját, a vezetőnk immár sok árunka ismeri az árát, miért mennyit érdemes kifizetni. Ez viszont időigényes , de nagyon is élvezetes foglalatosság. Az El Baadi palota, a Koutubia mecset, a zsidó negyed a “Mellah”, a zsinagóga, a Majorelle kertek (Jardin Majorelle) vagy éppen a Ben Youssef Madrasa, az iszlám tudományok csodás otthona fantasztikus tapasztalatokat, képeket ígérnek. A tér körüli teraszokról csodás kilátás nyílik, ahol megkóstolhatjuk mindazt az ételkölteményt, amire eddig esetleg nem volt módunk.

7.nap – reggeli után az Atlasz hegység egyik legszebb vidékére indulunk. A városi nyüzsgés ellenpólusaként az OUZOUD vízeséseket látogatjuk meg. Jellemzően renegteg a turista, de bizakodjunk, hátha ma kevesebben lesznek 🙂 Több vízesés, berber falvak útközben, rengeteg zöld, hangulatos ösvények + az alsóbb részeken fürdőzni is érdemes. A többi érdekességet a vezetőnk a helyszínen meséli el 🙂 Este visszatérünk a megszokott szállásunkra és elbúcsúzunk az Ezeregy Éjszaka Meséitől.

8.nap – reggeli után a repülőjárattól függően indulunk a reptérre. Már most tervezzük a visszatérést…

Időpont: 2020. március 24-31.

Vezető: Kovács-Kovi-Zoltán, a VÁNDOR LÁSS alapítója – https://vandorlass.eu/rolunk/csapat/kovacs-kovi-zoltan/

Részvételi díj: 890.- euró/Fő

 • minden marokkói szállás kétágyas, zuhanyzós szobában, minden nap reggeli, (Ouzoud, Ait Ben Haddou) ebéd, Ait Ben Haddouban vacsora is,
 • minden utazás, parkolás,
 • reptéri transzferek, vezető-tolmács.
 • repjegy,
 • belépők,
 • a felsoroltakon kívüli étkezések,
 • baksis (sofőrök, helyi segítők.), esetleges egyéb taxizások

VándorLáss – Marokkó, a legnyugatibb kelet országa

Nehézségi fok: IA

Desztináció:     Andalúzia

Érkezés:           2020. március 24.
Távozás:          2020. március 31.
Tartózkodás:    8 nap 7 éjszaka

Utazás:             repülővel,
Ellátás:             –
Vezető:            Kovács “Kovi” Zoltán

Részvételi díj:  890 €

A Házirendünket mindenképpen olvasd el: https://vandorlass.eu/hazirend/

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.