Nomádolás a Szaharában – VándorLáss – 2024. április 15.-22.

Nomádolás a Szaharában – VándorLáss

Sokadik marokkói utunkra indulunk.
Hihetetlen mesevilágba csöppenünk, nagy valószínűséggel életed egyik meghatározó élményében lehet részed velünk!

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Marrakesh sikátorai, lüktetése, illatai és zseniális gyümölcslevei után azonnal elindulunk a sivatag felé, hogy nagyjából nyolc órányi hamisítatlan zötykölődés után egy csodálatos pálmaligetben hajtsuk álomra a fejünket. Persze alvás előtt az utazástól elcsigázott vándorokat egy finom marokkói vacsorával, teával fogadják. A csodák pedig csak ezután kezdődnek.
Akinek sok gond nyomja a vállát, egyenesen megváltó lehet ez a pár napos sivatagi gyaloglás… Itt már nincsenek utak, Földünk legnagyobb sivataga vár ránk.
Nomádok nyomában, régmúlt karavánutak hangulatát idézve gyalogolunk. A milliócsillagos éjszakákról a semmi közepén meddő vállalkozás lenne érdemben mesélni.
KALANDRA FEL!
Tajine, berber pizza, kuszkusz, datolya, saláták és tea minden mennyiségben. Kóstolj bele a legendás sivatagi karavánok mindennapjainak mágiájába.
PROGRAM:
1. napon délután Marrakeshbe érkezünk a Bécsből/Budapestről vagy éppen máshonnan induló repülőnkkel. Elfoglaljuk szállásunkat, majd belevetjük magunkat a város forgatagába. Sétálunk a leírhatatlan hangulatú, ezerszínű Jemaa el-Fnaa téren, egymással ismerkedünk, helyi érdekességeket kóstolgatunk, lazulunk… felvesszük a berber-arab életérzést.
2. napon reggel elindulunk a sivataghoz, egy poros, határ menti település pálmaligetében lesz a szállásunk. Egész napos utazásunk érdekes látnivalókkal lesz tűzdelve, mint argán olaj kóstolás (Atlasz hegység hófödte csúcsai között autózva), Ait Ben Haddou (középkori, mesés kasbah-város, ahol rengeteg hollywoodi szuperprodukció jeleneteit forgatták), Zagora… ezek közül válogatunk, aztán a visszaúton nézzük meg, ami odafelé kimaradt.
3. napon elindulunk négynapos vándorútunkra a Szaharába. Tevéinken a néhány napra szükséges felszerelésünk, sátrak, amiben az éjszakákat töltjük, ételeinket a helyszínen készítjük el autentikus nomád módon, így bepillantást nyerve a sivatagi karavánok életébe.
4-5. napon a sivatagban vándorolunk (gyalogszerrel, egy-egy alkalommal tevegelünk is). Kiszáradt tómedreken kelünk át homokdűnéket, kősivatagokat (ahol fosszíliákat gyűjthetünk eltűnt korok lenyomataival), oázisokat, kutakat érintünk, míg elérkezünk a kitűzött célunkhoz, a monumentális (300m magas) homokdűnékhez. Lesz alkalmunk naplementéket, napfelkeltéket csodálni a végtelen homokdűnékre kapaszkodva. Éjszaka gyönyörködhettünk a hullócsillagok ívében.
Ami miatt nekem a sivatag nagyon fontos pont volt az életemben, az az éjszakai égbolt! Csodálatos látvány.
Ez a néhány sivatagi vándorlással eltöltött nap nagy eséllyel válik életünk meghatározó élményévé. A térerő és a virtuális világ zaklatásainak hiánya nagy eséllyel segít néhány dolgot, fontossági sorrendet helyre billenteni az életünkben.
Nem gyalogolunk majd túl sokat, de a folyamatos helyváltoztatás, a terep és vezetőink útitársaink történetei utolérhetetlen bájt kölcsönöznek ennek a nomádolásnak. Sok minden megtudunk majd a nomádok életéről, sivataghoz való ragaszkodásuk miértjéről is. Ahogy tán a víz, az ivóvíz kifejezhetetlen értékével is jobban tisztába jövünk, és tán az elégedettséghez vagy a boldogsághoz vezető út is „a lábunk alá nő”.
6. napon terepjárókkal térünk vissza kedves pálmaligetünkbe. Sétálunk a környéken, tipikus vidéki arab-fürdőben fürödhetünk, majd búcsúvacsora.
7. nap utazás vissza Marrakeshbe. Utunk során érintjük Quarzazate városát, a Tichka hágón (2260m) átkelve gyönyörködhetünk a Magas Atlasz hófedte csúcsaiban. Esti rácsodálkozás a medina csodáira, vásárlás, esetleg egy autentikus vacsora utoljára a Djemaa El-Fna-n, Marrakesh híres, fantasztikus terén.
8. nap a repülő indulásáig van időnk Marrakech városában sétálgatni, vásárolni, kinek mire van igénye.
Az egész utazás alatt helyi, tipikus ételeket fogyasztunk. A kihagyhatatlan kuszkusz, tagine vagy éppen valamelyik barátunk feledhetetlen berber pizzája (lepény hagymával, zöldségekkel, tevevajjal, stb.), berber omlett, saláták, levesek, kenyerek- pl. a sivatagban, a homokban sütve -, egészen biztosan számotokra is nagy élmény jelentenek majd.
Időpont: 2024. április 15-22.
Részvételi díj: 850 euró/Fő
Amit tartalmaz: minden szállás, teljes ellátás a sivatagba érkezéstől(reggeli, ebéd, vacsora – a marrakeshi napokat kivéve), az összes utazás Marokkóban, sivatagi tevehajcsár, szakács, berber vezető, tevék, + magyar nyelvű vezető és a szervezés.
Amit nem tartalmaz: repülőjegy, reptéri transzfer (10-15 euró/Fő/2 transzfer) étkezések Marrakeshben+ az úton a sivatag felé, italok, borravalók, belépők.
Nehézségi fok: IB – https://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/
Kultúrális sokk: közepesen erős
Túravezető: Kovács-Kovi-Zoltán
A HÁZIRENDÜNKET olvasd el! https://vandorlass.eu/hazirend/
Jelentkezési határidő: 2023. december 30. illetve amíg van hely, és/vagy repjegy.
6-12 fős, bevállalós csoportoknak egyéb időpontban is vállalunk szervezést. Pl. februárban egyelőre nagyon jó áron vannak repjegyek.
Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi…
 • minden szállás,
 • teljes ellátás a sivatagba érkezéstől (reggeli, ebéd, vacsora – a marrakeshi napokat kivéve),
 • az összes utazás Marokkóban,
 • sivatagi tevehajcsár,
 • szakács,
 • berber vezető, tevék,
 • magyar nyelvű vezető és a szervezés.

Nomádolás a Szaharában – VándorLáss

Nehézségi fok: IB

Desztináció:   Marokkó, Szahara

Érkezés:          Április 15.
Távozás:          Április 22.
Tartózkodás: 8 nap, 7 éjszaka

Utazás:             repülővel, egyéni szervezés
Ellátás:             teljes ellátás a sivatagba érkezéstől(reggeli, ebéd, vacsora – a marrakeshi napokat kivéve)
Vezető:             Kovács “Kovi” Zoltán

Részvételi díj:  850 €/fő

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.