Nepáli körutazás

Nepáli körutazás

Sok ember szemében Nepál egyedül a túrázásról és a hegyekről szól, pedig számos egyéb izgalmas látnivalót rejt az ország.

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Ezért kitaláltunk egy olyan utat, ahova azok is eljöhetnek akik amúgy nem túráznak, de azért aktívan szeretnének pihenni egy igazán csodás helyen. Persze két rövidebb kirándulás azért lesz, az Nepálban azért igen csak kihagyhatatlan dolog.
A mindössze 12 nap alatt megnézzük Kathmandu-t és az egykori királyi fővárost Bhaktapurt, lazulunk kicsit Pokharában, napfelkeltét nézünk az Annapurnák árnyékában, ellátogatunk Lumbini-be, a Buddha születési helyére, illetve elmegyünk egy dzsungelszafarira is a Chitwan Nemzeti Parkba.
Más ez a túra, mint az eddigiek, viszont családbarát is egyben, illetve azok számára is érdekes lehet, akik nem annyira szeretnek túrázni, így mindenki megtapasztalhatja Nepál izgalmait.
Tervezett menetrend (12 nap/11 éj)
1. Megérkezünk Kathmandu-ba, majd a szállás elfoglalása után sétálunk egyet a Thamel városrészben majd megnézzük a Swayambunath sztúpát vagy közismertebb nevén a Majom-templomot.
2. Taxiba szállunk és megnézzük az egykori királyi fővárost a csodálatos Bhaktapur-t, majd hazafele a világ egyik legnagyobb sztúpáját, a Bouddanath sztúpát.
3. Reggel buszra szállunk és elzötyögünk Pokharáig. Este séta a Phewa-tó partján.
4. Taxival felmegyünk a várossal szemben álló hegy tetejére, Pumdikotba, ahol megnézzük az újonnan épített Shiva szobrot, majd lesétálunk a szomszédos Világbéke sztúpához. Mindkét helyről remek kilátás nyílik a tóra, a városra és tiszta idő esetén az Annapurna vonulataira. A sztúpától lesétálunk az erdőn keresztül a városba.
5. Korán kelünk és ezúttal a város felé emelkedő Sarangkot csúcsára taxizunk fel, ahol a kilátó után 10 km-es sétát teszünk a hegygerincen elszórtan található falvak és farmok között. Igazi betekintés ez a nepáli vidéki élet mindennapjaiba. Egészen Naudandáig sétálunk, ahonnan egy rövid buszút után még 1-másfél óra alatt felmászunk az Australian Camp nevű faluba, 2060 méter magasra.
6. A pazarnak ígérkező napfelkelte és a reggeli után visszaereszkedünk Pokharába majd megnézhetjük a közeli Begnas-tavat is vagy csak kipihenhetjük az út fáradalmait.
7. A reggeli után buszra szállunk és megkezdjük utunkat Lumbini fele. Érkezés a késő délutáni órákban. Még naplemente előtt megnézzük a Maya Devi templomot, amit a történelmi Buddha, Gótama Sziddhártha születési helyének tartanak.
8. Biciklire pattanunk és végigjárjuk a kolostorokat. A területet egy több száz méter hosszú mesterséges tó szeli ketté, aminek egyik oldalán a mahayana, másik oldalán a théravada buddhizmus kolostorai állnak. Igazán felemelő és természetközeli hely.
9. Reggel buszra szállunk és megkezdjük utunkat Sauraha-ba, a Chitwan Nemzeti Park központi falujába. Az ebéd után lesétálunk a folyóhoz, majd este megnézzük a helyi Tharu törzs kultúrális táncbemutatóját.
10. Egésznapos szafari. Helyi vezetővel sétálunk egyet az erdőben, megtekintjük az elefánt központot, meg is fürdethetünk egyet, ha úgy tartja kedvünk. 🙂 Délután pedig vagy terepjárós vagy elefánthátas szafarira indulunk. Indiai orrszarvúból elég sok van a nemzeti parkban, de szerencsével akár leopárdot vagy akár tigrist is láthatunk. Persze majmokból, csodaszép madarakból, szarvasokból, pávákból sem lesz hiány.
11. Reggel még kenuzunk egyet a folyón, majd a reggeli elfogasztása után elindulunk Kathmandu fele.
12. Utolsó nap, a szükséges szuvenírek beszerzése majd utazás haza.
Időpont: 2022. november 22.- december 3. (12 nap/11 éj)
Részvételi díj: 690€/Fő -de most, ha augusztus 29-ig jelentkezel, mindössze 630€
Amit a részvételi díj tartalmaz: Az összes szállást és a helyi buszozásokat, a belépőt Bhaktapur-ba, a Swayambunath-ba és a Maya Devi templomba, az összes programot a Chitwan Nemzeti Parkba, valamint a szervezést és a magyar nyelvű vezetést.
Amit a részvételi díj NEM tartalmaz: A repülőjegyet, a vízumot, az étkezéseket, illetve a közös taxizások árát.
Túravezető: Leporisz Vikke
Nehézségi fok: IA+ – Nehézségi fokozatok: https://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/
A Házirendet mindenképpen olvasd el:

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan, de valódi…

 • az összes szállást és a helyi buszozásokat,
 • a belépőt Bhaktapur-ba, a Swayambunath-ba és a Maya Devi templomba,
 • az összes programot a Chitwan Nemzeti Parkban,
 • valamint a szervezést és a magyar nyelvű vezetést.

Nepáli körutazás

Nehézségi fok:IA+

Desztináció:     Nepál

Érkezés:           November 22.
Távozás:           December 3.
Tartózkodás:    12 nap 11 éjszaka

Utazás:             repülővel, egyéni szervezés
Ellátás:             –
Vezető:             Leporisz Vikke

Részvételi díj:  690 €

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.