VándorLáss a Smaragd-szigeten 2019. szeptember 8-15.

VándorLáss a Smaragd-szigeten 2019. szeptember 8-15.

Ha szeretnél ezer éves korakeresztény romok között bóklászni a vadregényes Atlanti-partszakaszon, megtekinteni az UNESCO Világörökséghez tartozó Skellig Michael szigetet és teljesen új látószögből tekinteni Európára, ez a túra pont neked való. Gyere és csavarogj velünk ezen a VÁNDOR LÁSS-on!

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Útvonal: Dublin-Rock of Cashel-Ring of Kerry, (Protmageeból hajóval) Skellig Michael, Valentia-sziget, Dingle-fsz.- Limerick – Dublin

1) Első nap: érkezés Dublinba, du/este fakultatív városnézés kinek-kinek gépérkezés szerint
2) Második nap: délelőtt Dublin – fakultatív városnézés
Délután bérelt kisbusszal/autóval (jelentkezők számától függ) indulunk tovább megnézni a Holycross Abbeyt, a Rock of Cashel középkori várat, majd Cahir várát. Cahir után lesz a szállásunk. (táv kb.250km)
3) Harmadik nap: Ma már egyértelműen a Ring of Kerry a főszereplő: többek között Castlecove falujában megállunk a Staigue erődnél. Majd nem messze innen a csodás Darryname öbölben sétálgatunk az óceánparton. Alacsony vízállásnál át lehet kelni száraz lábbal Abbey szigetére az Ahamore apátság romjaihoz. Megnézzük Kerry szikláit is (Cliffs of Kerry). Este elfoglaljuk a szállásunkat, ami a bázisunk lesz a következő napokra.
Szállás: Cahersiveen környékén
4) Negyedik nap: Ha az időjárás is kegyes (és még időben tudunk foglalni a hajóra helyet), akkor ez lesz a napja, hogy áthajózzunk az UNESCO Világörökséghez tartozó Skellig Michael szigetére (8-3-ig tartó prg); a hajónk Portmagee kikötőjéből indul kora reggel. Skellig 600 éven át az ír keresztény szerzetesek fontos központja volt. Az 588-ban épített kolostorban a szerzetesek a sziklafalhoz épített kőkunyhókban spártaian egyszerű életmódot folytattak: ivóvíznek esővizet gyűjtöttek, a szikla védettebb oldalán zöldségeket és gyógynövényeket termesztettek. Ehhez a prg-hoz fittnek kell lenni, mert a sziget legmagasabb pontja 289 méterre van a tengerszint felett és 600 kőlépcsőt kell majd megmásznunk.
A prg-ot sajnos bizonyos időjárási körülmények esetén még aznap is törölhetik, így ide elkel a drukkolás:-) Amennyiben összejön, egyértelműen ez a túra lesz az utazásunk fénypontja.
Fontos: Aki igényli ezt a programot, kérem már jelentkezéskor jelezze, mert hónapokkal előre érdemes foglalni, a túra díja is előre fizetendő. (A túra ára: 60-70 euró/fő, foglaláskor pontosítjuk) .
Szállás: Cahersiveen környékén
5) Ötödik nap: A Valentia-sziget bejárása, ez a sziget az egyik legnyugatibb vége az országnak, és egyben Európának is. Itt van pl a transzatlanti távírókábel kiindulási pontja, ahonnan 1865-ben a Great Eastern nevű hajó megindult Újfulland fele a kábellel azzal a céllal, hogy összekösse Európát Amerikával. Egész nap csavargunk és túrázunk rajta.
Szállás: Cahersiveen környékén
6) Hatodik nap: A Dingle-félsziget bejárása; A félsziget keskeny útjain autózunk, lélegzetelállító óceáni kilátásban gyönyörködve sok-sok izgalmas megállóval. Látnivaló akad bőven: Dunquin Pier; csodálatos, azurkék tengeröblök; Connor pass, Kilmalkedar romjai. Dingle városában akinek kedve van, kipróbálhat egy-két remek haléttermet is. (szállás: Listowel környékén, Co. Kerry )
7) Hetedik nap: Visszaút Dublinba: Listowel-Limerick-Dublin;
Hazautazás: ha igyekszünk, a du-i, ill. esti gépeket már elérjük. Aki még maradni szeretne Dublinban, vagy nem megy aznap gépe, másnap is utazhat persze.

A 7 nap alatt többször is lesz lehetőség Irish Pub látogatásokra, ami manapság valóban az ír társadalmi élet fontos színhelye minden korosztálynak és kihagyhatatlan, ha a szigeten jársz:)

Időpont: 2019. szeptember 8-15.
Részvételi díj: 890.- euró/Fő
Jelentkezési határidő: 2019. május 20.
Vezető: Simonffy T. Zsuzsa – az egyik Kelta Vándor

 • szállás BB-kben bőséges reggelivel,
 • minden utazás bérelt minibusszal a szigeten,
 • parkolási költségek,
 • szervezés, magyar nyelvű túravezetés,
 • garantáltan alacsony létszám (6-8 fő)
 • repjegy,
 • biztosítás,
 • belépők és fakultatív programok,
 • reggelin kívüli étkezések.

VándorLáss a Smaragd-szigeten

Nehézségi fok: IA – http://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/


Desztináció:     Smaragd-sziget

Érkezés:           2019. szeptember 8.
Távozás:          2019. szeptember 15.
Tartózkodás:    8 nap 7 éjszaka

Utazás:             repülővel,
Ellátás:             –
Vezető:             Simonffy T. Zsuzsa – az egyik Kelta Vándor

Részvételi díj:  Részvételi díj: 890.- euró/Fő

Jelentkezési határidő: 2019. május 20.

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.