Everest Alaptábor, Gokyo és a Cho La hágó

Everest Alaptábor, Gokyo és a Cho La hágó

Everest Alaptábor + Gokyo és Cho La hágó
2019. október 11 – október 30-ig. (19 nap/18 éj) (Ez a pontos időintervallum, az eseményét ne figyeljétek!)

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

Everest Alaptábor + Gokyo és Cho La hágó
2019. október 11 – október 30-ig. (19 nap/18 éj) (Ez a pontos időintervallum, az eseményét ne figyeljétek!)

Nehézségi fok: IIC+ http://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/

Az Everest régió két legnépszerűbb trekkingjét kapcsoltuk most össze nektek 2019 októberére! Amellett, hogy természetesen tiszteletünket tesszük az alaptábornál és megmásszuk a régió legmagasabb, technikai mászás nélküli csúcsát, az 5545 méteres Kala Patthar-t, bekerült még a túrára Gokyo a csodás magashegyi tavaival, a Gokyo Ri 5300-as csúcsa és az 5420 méteres Cho La hágó. 6 éjszakát alszunk négyezer méter felett és természetesen végig fantasztikus hegyek – a világ legnagyobbjai között fogunk túrázni. A magashegyi körülmények miatt nem nagyon lesznek egész napos túrák, az a kevés is főleg lefele.
Hogy beleférjünk a 19 napba, Gokyo-val együtt is, ezúttal oda-vissza megyünk a 2700 méteren fekvő kis repülőtérre, Luklába, majd a túra végén onnan vissza Kathmanduba.

Menetrend:

1. nap – érkezés Kathmandu-ban, lehetőség szerint a reggeli vagy délelőtti órákban. Délután ismerkedés a nepáli hangulattal, az engedélyek elintézése, séta a Thamel negyedben és környékén.
2. Utazás Luklába, a Sagarmatha régió leghíresebb kapujába majd pár órás gyaloglás Phakding-ig, 2651 méter magasságba.
3. Követve a folyót és a többi túrázót pár óra alatt elérjünk Mojo-t, a Sagarmatha Nemzeti Park határát, ahol bemutatjuk az engedélyeinket és megkezdjük az első kaptatónkat a 3450 méter körül fekvő Sherpa főváros, Namche Bazaar felé. (12km, 5-6 óra)
4. Egész napos akklimatizációs napot tartunk Namche-ban. Nagyonkat sétálunk ebben a gyönyörű és pezsgő kisvárosban, ahol akár fodrászhoz vagy ír kocsmába is elmehetünk, a jobbnál jobb kávézókról nem is beszélve illetve kisebb túrát teszünk Khumjung városába, 3800 méterre és kicsit jobban megismerkedünk a sherpa kultúrával. (A közhiedelmek ellenére a „sherpa” szó egy az Everest régióban élő népcsoportot jelöl, nem pedig a hordárok összefoglaló neve!)
5. Elhagyva Namche Bazaar-t, egy ideig még követjük a Dudh Koshi folyót, illetve az Alaptábor fele igyekvő embereket, de aztán letérünk balra és megkezdjük az emelkedést, kisebb-nagyobb kaptatókkal a 4038 méteren fekvő Dole-ba. Itt már igazi magashegyi táj vár ránk, a reggeli órákban nagy eséllyel láthatunk Tahr kecskét, pézsmaszarvast és díszes fajdokat is. 5 óra gyaloglás
6. Rövid napot tartunk, későn kelünk, hiszen csak 2-3 óra gyaloglás vár ránk Machhermo-ig, 4470 méterre. Délután pihenés vár ránk, illetve akár meghallgathatunk egy előadást a magashegyi betegségről az itt állomásozó önkéntes doktoroktól. Természetesen sétákat is tehetünk a környéken, a kilátás igazán mennyei.
7. 4-5 óra sétával jutunk el egy kisebb gleccser morénán át Gokyo faluba, egy csodálatos tó partjára, 4800 méter magasságra. Végig fantasztikus látvány nyúli majd a Cho Oyu 8153 méteres csúcsára. Délután fakultatívan elsétálhatunk a környező szent-gleccser tavakhoz vagy akár pihenhetünk Gokyo-ban.
8. Hajnalban elindulunk megmászni az 5357 méter magas Gokyo Ri csúcsot, (3-4 óra) ahonnan csodás kilátás nyílik az egész Khumbu régióra, majd a korai ebéd után átvágunk a Ngazumpa gleccser felhalmozott morénáján a túl oldalon, a Cho La hágó fele vezető út lábánál fekvő Thagnak faluba, 4750 méterre. (3-4 óra)
9. Reggel korán elindulunk felfele, a Cho La hágó irányában. Az út nem különösebben nehéz, ugyanakkor a nagy magasság, az apró szemű kövek és a meredek kaptatók megnehezítik majd az utunkat, ez a túránk talán legnehezebb napja. Tibeti imazászlók jelzik majd az 5420-as hágót, ahonnan egy gleccseren keresztül vezet majd lefele az utunk. Fantasztikus kilátás nyílik az Everestre, a Cho Oyu-ra és a Lhotse-ra! A jeget hamar elhagyva megkezdjük az ereszkedést, Dzongla faluba, 4830 méterre 6-7 óra gyaloglás
10. Lobuche-n keresztül eljutunk 5140 méterre, Gorak Shep-be, a legmagasabban fekvő szálláshelyünkre. 3-4 óra gyaloglás. Ebéd után, csomagok nélkül ellátogatunk az Everest Alaptáborhoz, 5364 méterre, majd vissza Gorak Shep-be. Az út oda vissza 2.5-4 óra. Hosszú nap, de a jó része csomagok nélkül.
11. Ismét korán kelünk, hogy felmásszunk túránk legmagasabb pontjára, a Kala Patthar-ra. (5545m) A napfelkelte után visszaereszkedünk Gorak Shep-be és a reggeli után elindulunk lefele és Periche-ig ereszkedünk, már 4200 méterre.
12. Tovább ereszkedünk Tengboche-ba, ahol megtekintjük a helyi buddhista kolostort és akár focizhatunk is egyet a szerzetesekkel.
13. Tovább ereszkedünk Namche-ba, ahonnan lehetőség szerint ebéd után még lesétálunk Mojo-ig vagy Benkar-ig.
14. Visszasétálunk Luklába
15. Pótnap, ami arra szolgál, hogy ha esetleg a túra alatt megcsúsznánk valahol vagy akár visszafele lassabban jönnénk.
16. Opcionálisan visszarepülés Kathmandu-ba.
17. – 18. pótnap rossz idő esetére, ha ott ragadnánk Luklában. Ha a 16. napon vissza tudunk jutni Kathmandu-ba, akkor városnézés Kathmandu-ban, Bhaktapur és egyéb környező látványosságok meglátogatása, pihenés, szuvenír vásárlás
19.- út haza

Everest Alaptábor, Gokyo és a Cho La hágó

Nehézségi fok: IIC+

Desztináció:     Nepál

Érkezés:           2019. október 13
Távozás:          2019. november 1.
Tartózkodás:    19 nap (18 éjszaka)

Utazás:             repülővel,
Ellátás:             –
Vezető:             Leporisz Vikke – http://vandorlass.eu/rolunk/csapat/leporisz-viktor/

Részvételi díj:  990€

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.