VándorLáss – Izlandi gyalogtúra a Tűz és Jég országában

Zseniális lehetőség felfedezni Izland természeti szépségeit, gyalogos vándortúrával. A túravezetőd Izland nagy rajongója, jó ismerője – Kisida András geográfus, idegenvezető http://vandorlass.eu/rolunk/csapat/kisida-andras/

Az élmény, a tapasztalás megragadhatatlan de valódi…

1. nap (augusztus 15, szerda)
Érkezés a keflavíki repülőtérre, majd transzfer a fővárosba. Reykjavíkban a nagy kempingbe megyünk és elfoglaljuk sátorhelyeinket. A nap maradék részében akklimatizálódunk az izlandi körülményekhez, a várost járhatjuk, beszerezhetjük hiányzó készleteinket a túrára és megbeszéljük a további napok menetrendjét.

2. nap (augusztus 16, csütörtök)
A reggeli busszal túránk kiindulópontjához, a vad izlandi Felföldre, Landmannalaugar-ba utazunk.
A térség nevezetes helyszín: itt húzódnak Izland legfantasztikusabb látványú hegyvonulatai. A helyi kőzetek és ásványi kiválások, valamint a növényzet miatt ez a vulkáni területek legszínesebbje. A táj sárgás-vöröses, kékes-zöldes árnyalatokban pompázik, de láthatunk narancs és fekete csúcsokat is, mindez fehér hófoltokkal díszítve. A csillogó obszidián és riolit hegyek oldalában, patakvölgyeiben mofetták, fumarólák pöfékelik kénes felhőiket. Bláhnúkur kilátópontjáról nagyszerű a közeli és távolabbi vidék látványa. Megállókkal tarkított túrát teszünk ebben a mesebeli csodaországban. Jó esetben trollokat, tündéket, manókat is megpillanthatunk 😉 Sétánk után beülünk a természetes szabadtéri melegvizes medencébe, és a lávamező előterében, az égbolt alatt áztathatjuk ki tagjainkat, a kellemes hévízben.

3. nap (augusztus 17, péntek)
Reggel megkezdjük gyalogtúránkat, a Laugavegur-on (Forróvizes út) amely Földünk legszebb hegyi útvonalai közé tartozik. A mai nap lesz a leghosszabb szakasz, de épp ezért a leginkább élménydús is. Átkelve Laugahraun lávamezőjén, hamarosan magunk mögött hagyjuk a színes hegyek világát, és Stórihver forró vizes patakjaihoz, gőzkiáramlásaihoz érkezünk. A fűtött környezet zöldben pompázik, ami a korábbi terméketlen vidék látványa után jólesően pihenteti szemünket. Södull hófoltos hegye mellett elhaladva, az 1040 méteres magasságban épült Hrafntinnusker turistaházhoz tartunk. Itt megpihenünk, miközben gyönyörködhetünk a környék jégfoltjainak közvetlen közelében feltörő gőzfelhők látványában.
A menedéket elhagyva maradék útvonalunk javarészt ereszkedő, jól rálátunk esti táborhelyünkre az Alftavatn-tó környékére. Útközben jéghideg és tűzforró erecskék mentén haladunk, függően h a glaciális vagy geotermikus eredetű-e vize. Tiszta időben a Hekla krátere és a szomszédos jégmezők is megmutatják magukat. Háskerdingur oldalában lecammogva, keresztezzük a Grashagakvist-patakot (híd hiányában, szandált húzva a vízen át), és nagyméretű lávabombák mellett elmenve a tóhoz érkezünk. Esti szállásunk a szépséges környezetű Alftavatn kemping.
táv: 22 km, szint: 500 m

4. nap (augusztus 18, szombat)
Mai túranapunk rövidebb, és a szint is kevesebb. Elhagyva a tó környéki zöldellő térséget Hvanngil magasabb térszínéről jó rálátást kapunk a Mýrdallsjökull jegére. Több patakot is keresztezünk; van, amin lábon, van amely felett gyaloghídon kelünk át. Belépve Emstrur feketés-szürke kő- és homoksivatagjába gyökeresen megváltozik a táj. A látvány az első holdjárók által küldött fekete-fehér képekre emlékeztet. Nem véletlen, hogy az Apolló programba részt vevő űrhajósok egyik kiképző terepe éppen Izlandon volt. Még egy patak átkelés és hamarosan a Botnár hegy alatti kempinghez jutunk.
Lepakolás után a markáns sziklafalak szegélyezte, lenyűgöző Markarfljótsgjlufur kanyon pereméhez tehetünk kitérőt. A látvány tényleg drámai.
Táv: 15 km, szint: 150 m

5. nap (augusztus 19, vasárnap)
A botnári kempingből elindulva hamarosan rohanó gleccserfolyók szurdokai fölött kelünk át hidakon. Nemsokára kitárul a kanyonok környezetében beszűkült táj, és Almenningar sík vidékén túrázunk. Innen pompásan panorámánk van az Eyjafjalla-, és a Myrdalsjökull jégmezőkre, mellettünk pedig a Thröngá folyó zúg medrében. Rövidesen szandálra váltva át is kelünk rajta, és Thorsmörk (Thor erdője) fái közé érkezünk. Eddigi teljes utunkon összesen nem láttunk annyi fát, mint itt! Az évszázadok alatt Izlandon is kivágták és felhasználták az erdőket, ritkaságnak számítanak a facsoportok. A megmaradt állományt óvják-védik, és igyekeznek visszatelepíteni. Alacsony nyírfák között elballagva elérjük a Langidalur menedékházat. Keresztezzük a Krossá folyót, a túlparton Godaland (Istenek földje) területére lépünk, és egy utolsó nekirugaszkodással Basár kempingjébe érkezünk.
Táv: 17 km, szint: 300 m

6. nap (augusztus 20, hétfő)
A felszerelésünk nagyját a kempingben hagyva körtúrára indulunk, célunk az Eyjafjallajökull és a Mýrdalsjökull jégmező közötti Fimmvörðuháls hágó térsége. Folyamatosan emelkedve egyre jobban feltárulkozik a környék látványa, felülről szemléljük Thorsmörk vidékét, és a völgyi vízfolyásokat, a meredek peremeken lezúduló vízeséseket. Egyre közelebb kerülünk az állandó jégborításhoz, amely alatt legutóbb 2010-ben volt vulkáni aktivitás, amikor kitört az Eyja tűzhányó. Megszemléljük a több ágú fiatal lávamezőt és a kitörési központokba is felkapaszkodunk, sőt magát a jégsapkát is megvizsgáljuk közelről. Délután visszaereszkedünk godalandi szállásunkra.
Táv: 20 km, szint: 750 m

7. nap (augusztus 21, kedd)
Kora délután indul buszunk a fővárosba, addig sétálhatunk Godaland és Thorsmörk legendás helyszínekben bővelkedő területén, vagy felmehetünk a Valahnúkur pazar körpanorámát kínáló kilátópontjába, búcsút véve az izlandi természeti tájtól.
Reykjavíkban a kempingbe megyünk, és sátorállítás, lepakolás után elmerülhetünk a főváros éjszakai életében.

8. nap (augusztus 22, szerda)
Egész napunkat Reykjavíkban töltjük. A szó jelentése: füstölgő öböl. Az első betelepülőket az itteni geotermikus eredetű kigőzölgések látványa ihlette a névadásra. Napjainkban Izland lakosságának több mint fele a fővárosban és agglomerációjában él. Felsétálhatunk a környékre és a városra legszélesebb látványt kínáló Perlan nevű kilátóba, ahonnan körpanorámát kapunk a tágabb vidékre is. A kikötőhöz közeli Sun Voyager egyedi szobra tulajdonképpen egy viking hajó sajátos ábrázolása, elnevezése a Nap fontosságára utal. Reykjavík legnagyobb temploma a Hallgrímskirkja, amelynek külső díszítése bazaltoszlopokat mintáz. Lifttel a 75 méter magas torony kilátójába is felmehetünk, ahonnan tiszta időben nagy távolságra ellátni. A skandináv módihoz hasonlóan az épületek nagy részét különböző vidám színekre festették, ellensúlyozva a hosszan tartó téli szürkeséget. A Városháza, és az izlandi Parlament épületének megtekintése után érdemes sétálni a belváros hangulatos utcáin. Betérhetünk az ajándékboltokba, és a többi érdekes üzletbe, vagy beülhetünk a különböző stílusú éttermek, kávéházak és bárok egyikébe. Bálnalesen való részvételre is van lehetőség, vagy látogatást tehetünk a Kék Lagúna fürdőjében. Akiknek pedig még lábában van a vándorlás, fél napos túrára indulhatunk a főváros környéki hegyekben.

9. nap (augusztus 23, csütörtök)
A repülő indulásától függően transzfer Keflavíkba, hazautazás.

 • szállás – kemping saját sátorban,
 • túravezetés,
 • reptéri transzferek,
 • buszos utazás a kiindulópontra és a végpontról vissza,
 • szervezés
 • repjegy,
 • esetlegesen hostelben,
 • menedékházban szállás (a teljes úton lehetséges, de a helyszínen kell intézni, felárral jár)

VándorLáss – Izlandi gyalogtúra a Tűz és Jég országában

Nehézségi fok: IIB+ http://vandorlass.eu/tura-nehezsegi-fokozatok/

Desztináció:     Izland

Érkezés:           2018. augusztus 15.
Távozás:          2018. augusztus 23.
Tartózkodás:    9 nap 7 éjszaka

Utazás:             repülővel, egyéni szervezés
Ellátás:             –
Vezető:            Kisida András

Részvételi díj:  890 €/Fő

 

Részletes program és útvonal
Biztosítás
Hasznos helyi információk
Egyéb tudnivalók
Házirend
 1. Civil szervezetként hasonló gondolkodású egyének gyűjtőszervezete vagyunk. A tagság önkéntes, feltétele a VÁNDORLÁSS alaptételeinek (lásd alul) ismerete, elfogadása. Taggá válik mindenki, aki bármelyik eddigi VÁNDORLÁSS-unkon részt vett, illetve a jövőben részt vesz. Tagságát bárki, bármikor kérheti illetve megszüntetheti.
 2. Tagjaink számára rendszeresen szervezünk VÁNDORLÁSS-okat, de túráink a szervezet tevékenységi körének csak egy részét képezik. Lásd: iskolai előadások, VÁNDORLÁSS EST-ek, könyvkiadás, expedíciók és egyéb.
 3. Nagyon fontos tudnivaló! Nonprofit szervezetként (Vándor-láss Polgári Társulás) a részvételi díj mindig tartalmazza az adott túra önköltségi árát, a túravezető költségeit és díját, ezen felül pedig egy „adományrészt”, amellyel minden résztvevő a szervezet vállalt küldetését támogatja. Köszönjük.
 4. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel egyik feltétele a feliratkozás a Tagok listájára.
 5. A VÁNDORLÁSS-on mindenki saját felelősségére, a túravezetővel való egyeztetést követően vesz részt.
 6. A VÁNDORLÁSS-on való részvétel feltétele a részvételi díj befizetése a szervezet számlájára.
 7. A részvételi díj soha nem tartalmaz biztosítást, erről minden alkalommal a TAG gondoskodik.
 8. Hegyi utak esetén KÖTELEZŐ a megfelelő hegyi biztosítás megléte. Az ezt igazoló okmányt a túravezető ellenőrzi, hiánya esetén kizárhatja a TAGot a túráról.
 9. A túravezető köteles előre értesíteni a résztvevőket a különböző biztosítások indokoltságáról.
 10. A résztvevő mindig köteles betartani a túravezető utasításait, illetve betartani a döntéseit.
 11. A résztvevő által okozott balesetekért, károkért minden esetben a     résztvevő felel.
 12. Amennyiben a résztvevő előre nem látható okok miatt, de nem a VÁNDORLÁSS hibájából nem tud részt venni a már befizetett túrán, akkor a részvételi díjból méltányos összeget tudunk visszatéríteni.

A VándorLÁSS négyrétű ösvénye:

 • Nyitottság, mert csakis nyitott tudattal ismerhető meg a dolgok valódi természete.
 • Méltóság, mert amit nem tudok méltósággal megtenni, azt nem szabad erőltetni.
 • Egyetemesség, mert amikor eltűnnek a határok, megtapasztalható az Egy: Mindenben, Mindenkor, Mindenhol.
 • Szabadság, mert eredendően, most szabadok vagyunk. A múlt, a jövő illuzórikus, a pillanat valódi.