Vándorblog

Ha újrakezdhetném az életem

„Ha újrakezdhetném az életem, a következőben igyekeznék sokkal több hibát elkövetni.

Biztosan nem törekednék olyannyira a tökéletességre, ostobább lennék, és nagyon kevés dolgot vennék komolyan. Sokkal kevésbé figyelnék a higiéniára. Több rizikót és utazást vállalnék, több naplemente-csodálásban lenne részem, több hegyre másznék, több folyóban lubickolnék és sokkal több olyan helyet látogatnék meg, ahol soha nem jártam. Több fagylaltot ennék és kevesebb babot, több valós és kevesebb elképzelt problémával

küszködnék. Én mindig azok közé tartoztam, akik életük minden pillanatát megfontoltan és tevékenykedve, termékenyen töltik. Nem pazaroltam el soha egyetlen percet sem. Nyilván voltak vidám pillanataim, de ha újrakezdhetném, csak a derűs dolgoknak adnék teret. Aki nem tudná, valójában csak erről szól az élet. A boldogságról. Nem engedheted meg, hogy kicsússzon, eltűnjön a kezeid közül.

Én voltam az, aki soha, de soha nem indult el sehova hőmérő, egy melegvizes flakon, esernyő vagy éppen ejtőernyő nélkül.
Ha újrakezdhetném az életem, sokkal könnyelműbb utazásokra ragadtatnám magam. Ha újrakezdhetném az életem, a tavasz kezdetétől egészen késő őszig mezítláb gyalogolnék, több körre fizetnék be a ringispílre, több felemelő napfelkeltét csodálnék meg, és sok-sok kisgyermekkel játszanék, ha újra az elejéről kezdhetném az életem.

De nézz rám, 85 éves vagyok és tudom, hogy haldoklom”
Jorge Luis Borges – http://www.rcadena.net/borges.htm

Fordította-Kovács Zoltán – buddhista tanító, VÁNDOR LÁSS